Oprichting
Het koor is een voortzetting van een groep jongens en meisjes die op een schoolfeest optraden. Dat was op de handelsavondschool in het jaar 1926, de meesten waren in de leeftijdsgroep van 16 tot 18 jaar. De reden van het optreden was de pensionering van de directeur van die school.
En wat doe je als zo’n incident in de smaak valt? De agenda pakken en er een vaste gewoonte van maken. Zo ontstond een Amsterdams gemengd koor onder de toepasselijke naam van ‘Zang na studie’, want het huiswerk kwam natuurlijk op de eerste plaats?!
Het werd niet alleen een zangvereniging maar op zondagen gingen de koorleden ook met elkaar op stap. Zo werden bijvoorbeeld fietstochten gemaakt, onder leiding van Albert Kloek (hij werd bij de oprichting tot voorzitter benoemt).
Al gauw konden ook niet-scholieren lid worden. Zingende mensen passen goed bij elkaar. Zo zijn er in de loop van van de jaren heel wat vriendschappen in een huwelijk omgezet.

In het jaar 1928 kon het koor ‘Zang na studie’ definitief worden opgericht, daar een aantal leden in dat jaar de 18-jarige leeftijd bereikten en zij toen pas officieel een vereniging konden leiden. De oprichting vond plaats te huize van de familie Keuter die destijds in een vrij groot pand woonde in de Nieuwe Leliestraat te Amsterdam. Op zaterdagavond  gingen alle leden naar de Nieuwe Leliestraat toe om daar cabaret of toneelstukjes te oefenen. (Het koor was in het begin meer dan alleen een zangvereniging). Rond middernacht gingen de stoelen aan de kant en werd er gedanst tot in de vroege uurtjes.

De viering van het eenjarig bestaan van Zang naar Studie vond plaats in het Bellevue te Amsterdam. Hier werd behalve gezongen, ook toneel gespeeld. Het koor was namelijk niet alleen bekend om zijn zang, maar ook om zijn sublieme toneelstukjes. De repetities vonden eerst plaats in een café en later in de kleuterschool aan de Overtoom en wel op vrijdagavond.

Ons Nieuws
In de beginjaren van Zang naar Studie was er ook een eigen clubblad, genaamd ‘Ons Nieuws’ . Dit blad heeft een bijzonder functie gehad binnen het koor. Te denken valt aan de mooie stukjes geschreven door de voorzitter, de vakantieherinneringen van de koorleden en de mooie illustraties die het blad verfraaiden.

Commissies
Ons koor heeft in haar hele bestaan veel commissies gehad die uiteenlopende zaken voor het koor regelden. Een van deze commissies was de ‘Ontspanningscommissie’ die van 1969 tot 1974 heeft bestaan en die voor de nodige ontspanning moest zorgen. Elk keer verzon deze commissie weer een leuke nieuwe activiteit en oud-leden denken dan ook met veel plezier terug aan bijvoorbeeld de puzzeltochten, maar ook de diverse bingoavonden.
Een hoogtepunt van deze commissie was de nieuwjaarsinstuif bij de Inkoopcombinatie Nederland. Een schitterende versierde zaal en een band van vijf personen maakte het feest heel bijzonder.
Vanaf 1974 ging ons koor verder onder de naam Het Amsterdams Gemengd Koor.

Reizen
Reizen heeft altijd in het bloed gezeten van Het Amsterdams Gemengd Koor. Vanaf het begin trok men erop uit naar concoursen en gastconcerten. Maar ook daarna – toen ons koor groter werd – hebben we veel reizen ondernomen. Er is toen een aparte ‘Reiscommissie’ aangesteld om alles rondom een reis van het koor te regelen. In de beginjaren trokken de leden er elk week met elkaar op uit, later werd dit één keer per jaar (vanaf ongeveer 2000) tot één keer in de vijf jaar. Wel wordt sinds kort (2016) weer elk jaar een koorrepetitie-weekend buiten Amsterdam georganiseerd.