Stabat Mater Rossini en Szymanowski

Zoals bekend is het Stabat Mater het aangrijpende verhaal over het intense verdriet van de Moeder die haar zoon Jezus aan het kruis ziet sterven. Dit Middeleeuwse gedicht in het Latijn is door meer dan 400 componisten op muziek gezet. Wij laten twee Stabat Maters horen die enorm van elkaar verschillen maar allebei even prachtig zijn.

Rossini is van nature een operacomponist; dat is in zijn Stabat Mater (1842) ook heel goed te horen. Zijn Italiaanse temperament sleept je mee van verstilde droefheid en devotie naar uitbundige hartstocht. Met hem duik je diep in Maria’s ziel en je beleeft haar machteloze verdriet om de marteldood van haar kind aan den lijve mee. Een donderende “kippenvel” fuga sluit het deel voor de pauze af.

Van Zuid-Europa gaan we naar Oost-Europa. Nog steeds in het Latijn maar al wel met het verstilde toendragevoel beginnen we na de pauze met het Pater Noster (1991)van de Letse componist Vasks, een kort klassiek werk met een zekere lichtheid. Een soort vredige meditatie, een voorzichtig ontwaken na de Sovjet-overheersing, gebaseerd op oude Letse muziek.

En dan het Stabat Mater (1926) van de Poolse Szymanowski. Hij drukt in zijn adembenemende werk zijn directe pure gevoelens uit, gevat in Poolse ritmes en melodieën. Hij maakt ons deelgenoot van de eenvoud van het Poolse boerengeloof, van de Poolse traditionele religieuze liederen. Dat is de bedding van zijn Stabat Mater met de lange, dicht bij elkaar liggende noten die achter de horizon van wouden en meren lijken te verdwijnen. Zo dringt hij dus direct door tot de kern, de ziel van zijn eigen, subtiele Stabat Mater waarin hij ons laat meelijden met de Moeder en haar Zoon. En daarmee verdwijnt het Latijn en zingen we dit schitterende werk in het …. Pools.

De aandacht voor Polen heeft, naast een grote waardering voor Szymanowski, ook te maken met het 100-jarig bestaan van de Pools-Nederlandse vriendschapsbanden en met de belangrijke rol die Polen heeft gespeeld bij onze Bevrijding, 75 jaar geleden. Er zullen naar verwacht dan ook veel Polen bij dit concert aanwezig zijn.

Stabat Mater Rossini en Szymanowski, het Amsterdams Gemengd Koor, Concertgebouw Amsterdam, vrijdagavond 25 oktober, 20.15 uur.